Ovaj sos, poreklom iz južnih delova Italije, potiče još od XVII veka. Karakerističnog je i veoma prijatnog ukusa, lagan i zdrav.

Sastojci za sos Napolitana:

  • Sveža domaća testenina (u Pasta Baru svakoga dana možete kupiti testeninu koju pripremamo za Vas)
  • 1 kg paradajza
  • 2 režnja belog luka
  • 1 glavica žutog luka
  • maslinovo ulje
  • sveži origano
  • so, biber, šećer
  • lovorov list
  • parmezan

Priprema sosa Napolitana

Paradajz stavite u kipuću vodu na par minuta, izvadite i očistite kožu (umesto paradajza možete kupiti i pelat u kontzervi, ali, mi volimo prirodno pa tako spremamo i u Pasta Baru).

U dublju posudu za kuvanje stavite maslinovo ulje i narezan žuti luk i propržite na laganoj vatri dok luk ne požuti.

Dodajte očišćen paradajz, predhodno razrezan na manje komade, origano, so, biber i lovorov list. Po potrebi, možete dodati i malo vode. Dodajte i kašićicu šećera kako sos ne bi bio prekiseo.

Kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena uz povremeno dodavanje vode.

Petnaestak minuta prije kraja u sos stavite sitno narezan beli luk, probajte ukus i, po potrebi, dodajte so i biber.

Skuvati pastu uz napomenu da se pasta kuva u vodi bez ulja (ovo je tipična greška na našim područjima, ulje nije dobro sipati u vodu). Sveža, domaća pasta koju svakoga dana proizvodimo u Pasta Baru, idealna je jer se kuva svega par minuta i odlično upija sos.

Prilikom serviranja na pastu i umak narendajte parmezan.

Ako vas mrzi da spremate, poseteite Pasta Bar, kod nas to izgleda ovako: http://pastabar.rs/project/napolitana/ :)

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail