Sos za pastu “Bolonjez” je jedan od najpoznatijih i kod nas i u svetu. Odlikuje ga jak, ali predivan ukus, kao i jednostavna priprema. Postoje brojni recepti za ovaj sos, ali osnovu uvek čine paradajz i mleveno meo. Za vas smo odabrali recept koji se nama najviše dopao
Sastojci za bolonjez sos:
- Sveža domaća testenina (u Pasta Baru svakoga dana možete kupiti testeninu koju pripremamo za Vas)
- 2 komada dimljene slanine ili pančete
- 500g mlevene govedine i svinjetine
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 2 komada celera
- 2 šargarepe
- maslinovo ulje
- 2 pune kašike origana
- 800g paradajza ili pelata
- 3 kašike bosiljka
- 100g parmezana
- sol i biber po ukusu
Priprema bolonjez sosa
Na maslinovom ulju popržiti slaninu ili pancetu zajedno sa origanom. Pržiti oko 4-5 minuta, a potom dodati sitno naseckan crni i beli luk, celer i šargarepu i nastaviti pržiti nekoliko 7 minuta uz stalno mešanje.
Dodati mleveno meso i paradajz uz dodatak 400ml vode. Dodati so i biber po ukusu (u Bolonjez ide malo više).
Dodati sušeni bosiljak.
Kuvati 1 sat na srednjoj temperaturi poklopljeno, promešati svakih 10 minuta.
Zadnjih 15 minuta skloniti poklopac da tečnost ispari ispari i sos postane gust.
Skloniti sa šporeta i dodati pola narendanog parmezana i svežze listove bosiljka, a potom promešati.
Skuvati pastu uz napomenu da se pasta kuva u vodi bez ulja (ovo je tipična greška na našim područjima, ulje nije dobro sipati u vodu). Sveža, domaća pasta koju svakoga dana proizvodimo u Pasta Baru, idealna je jer se kuva svega par minuta i odlično upija sos.
Pastu ocedite i vratie u posudu za kuvanje, dodajte jednu trećinu sosa i dobro promešajte.
Prilikom serviranja, ostatkom sosa prelijte pastu i pospite parmezanom.